WhatsApp
Bizi Arayın

Rinoplasti

Rinoplasti

İnsan kimliğini ve karakterini yansıtan en önemli yeri yüz kısmıdır. Bir insana ilk bakışta en belirgin yüzde yer alan burun estetik açıdan en önemli organlar arasındadır. Estetik açıdan önem arz ettiği kadar başka görevleri de mevcuttur. İlk olarak hayatımızın bir parçası olan yaşam kaynağı nefesimizi alıp vermemizi sağlar. 

Solunum sisteminin başlıca yapı taşı burundur. Bir diğer görevi de koku almamıza olanak sağlar.  Ayrıca burun yapısı gereği ses tonumuzu değiştirebilir. Herhangi bir soluk algınlığı, grip  gibi durumlarda burnumuz tıkanır ve ses rengi değişir. Bütün bu işlevler estetik görüntü ile de bağlantılıdır.  Örnek vermek gerekirse dışta oluşmuş bir burun kemeri iç tarafta bir tıkanıklığa sebebiyet verebilir. O yüzden hem iç burun hem de dış burun bir arada değerlendirmelidir. 

Rinoplasti operasyonunun sadece hoş görüntü sağlamak amacıyla yapıldığı düşüncesi aslında yanlıştır. Çünkü burnun yapısı görünüş olarak kötü görünüyor ise burun fonksiyonu da genellikle doğru çalışmıyordur.  burunda oluşmuş herhangi bir eğrilik nefes alışverişinde zorluk sağlar. Nefes alışverişini engelleyen bu eğrilik Rinoplasti ameliyatı ile giderilirse konforlu bir nefes alışverişi sağlanır ve hoş görüntü elde edilir. 

Rinoplasti Nedir?

Yüz kısmının ortasında yer alan burun bölgesindeki şekil bozuklukları, boyutu, ya da eğrilik sonucu oluşmuş sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla yapılan cerrahi operasyonlara rinoplasti adı verilir. Burun, yüz güzelliğini ve karakterini öne çıkaran en önemli parçalardan biridir. Yüzü direkt etkileyen burunda sorun yaşanması hem estetik açıdan hem de fonksiyonel olarak çeşitli sağlık problemlerine neden olur. Bu sorunlar arasında nefes alışverişinde zorluk yaşanması, ses değişikliği, horlama, uyku apnesi, ağız kokusu, estetik açıdan hoş olmayan uyumsuz, asimetrik görünüm yer alır. Burundaki kemik eğriliği sonucu oluşan tıkanıklık,burun eti gibi sorunlar da rinoplasti ile giderilir.  Burun estetiği için ameliyatlı yöntemler uygulandığı kadar ameliyat gerektirmeyen yöntemler de tıp gelişimiyle mümkün hale gelmiştir. Burun estetiği ameliyatı sonucunda  burun küçültmesi ve burun büyültmesi,  burun deliklerinin orantılı olması veya küçültülüp büyütülmesi,  burun kökü ile alın arasındaki açının dengelenmesi, burun ucu ile dudak arasındaki açının dengelenmesi, burun ucu yükseltmesi ve kaldırılması işlemleri yapılır.

Hangi Durumlarda Rinoplastiye İhtiyaç Duyulması Gerekir?

Hastalar çok farklı belirtilerle operasyon için kliniklere veya hastanelere başvuru yapar.  Uzman Hekim gerekli müdahaleyi yaparak tüm seçenekleri hafta ile beraber değerlendirir rinoplasti ameliyatları hastanın ihtiyacına göre şu sebeplere bağlı yapılır.

1- Görünüm Bozukluğu

Rinoplasti için en fazla öne çıkan şikayetler arasında görünüm yer alır. Görünüm olarak burunda oluşan eğrilik, burun kemeri varlığı, burun ve burun deliği arasında uyumsuzluk, asimetrik görünüm, çok büyük ya da çok küçük burun, yüze uyumsuz burun gibi konular bulunur. Burunda oluşan eğrilik Tıp dilinde septum deviasyon diye adlandırılır.  septum deviasyon rinoplasti de en sık gerçekleşen görünümle alakalı estetiksel sorunlardan biridir. Daha önce gerçekleştirilen rinoplasti ameliyatı hasta tarafından beğenilmeyebilir. Bu görünümün düzeltilmesi için ikinci bir rinoplasti ameliyatı gerekir. Estetikle alakalı kaygılar ve buna bağlı oluşan özgüven eksikliği kişide birtakım olumsuz problemler oluşturur.  Buna çözüm olarak rinoplasti ameliyatı hastalar tarafından tercih sebebi haline gelir.

2- Nefes Alışverişinde Zorluk 

Fiziki açıdan oluşan sorunlar dışında hastayı rinoplasti operasyonuna  gereksinim sunan bir diğer neden de burnun yapısal ve fonksiyonel bozukluğudur. Nefes alışverişinde zorluk yaratan problem görünümü de aynı doğrultuda etkiler. Bu problem beraberinde birçok sorunu ortaya çıkarır. Yaşam kalitesini büyük oranda düşürür, horlama, ses değişikliği, uyku apnesi gibi birçok soruna yol açar. Bu sorunlar günlük yaşamda olumsuz etkiler yaratır ve hastaları rinoplasti operasyonu için yöneltir.

3- Yaralanma, Travma, Darbe

Kişiyi rinoplasti operasyonuna iten bir diğer sebep de çeşitli sebepler sonucu burunda değişiklik oluşmasıdır. Kaza, düşme gibi sebeplerle burun darbe alırsa şekil bozuklukları meydana gelir. Meydana gelen şekil bozuklukları genel sağlık durumunu bozar, ayrıca olumsuz bir psikolojik etkiye de sebep olur. 

Rinoplasti Türleri

Hastanın ihtiyacı olacak şekilde çok fazla rinoplasti türleri bulunur. Rinoplasti operasyonlarının arasında burun küçültme, burun büyütme veya ikisinin bir arada yapıldığı teknikler yer alır. Burun küçültme tekniğinde, burun ucu ve burun sırt kısmında bölgeye yönelik küçültme yapılır. Hasta ve uzman hekim tarafından belirlenen burun boyutlarına ve biçimine ulaşmak için kıkırdak doku ya da kemik dokudan ihtiyaç olan miktar kadar alınır ve küçültme işlemi gerçekleştirilir.

Burun büyütme işlemi genellikle nadir görülen işlemler arasında yer alır. Genellikle doğumsal sebeplerden ya da kaza, travma veya darbe gibi durumlar sonucu oluşmuş bozukluklar ya da daha önce geçirilmiş hatalı rinoplasti operasyonu sebebiyle yapılır. Her insanın burun yapısı farklı olduğu için bazı insanlarda burun, yüz içinde diğer organlara göre fazla küçük olabilir ya da burun ucu fazla kalkık olabilir.

Bu da estetik açıdan hoş görüntü yaratmaz. Burun büyütme yöntemi, burnun içinden veya kıkırdak, deri ya da yağ dokularından alınarak uygulanır. Bu aşamadan sonra burun iskeleti yeniden şekil alır. Büyütme yöntemi küçültme yönteminden daha zor bir süreçte işler. 

Rinoplasti Sonrası Neler Olur?

Rinoplasti ameliyatından sonra birkaç gün bazı semptomlar ortaya çıkar. Ağrı, şişlik ve morarma gibi durumlar birkaç gün devam eder. Ameliyat sonrası bazı bireylerde ödem oluşabilir. Ödem gidermek için soğuk buz uygulaması işe yarar. Geriye kalan semptomlar doktor tarafından kontrol altına alınır. Reçete edilen ilaçlar düzgün bir biçimde ve zamanında kullanılması gerekir. Yeni doktor tarafından verilen antibiyotikler enfeksiyon oluşumunu önlemek için 1 hafta süreyle kullanılır.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası 5 ve 8 gün arasında burunda hassasiyetlik oluşur.  hastaların normal hayatına dönme süresi ameliyatın zorluğuna ve bireyin bünyesine bağlı olarak 7 ile 15 gün arasında değişiklik gösterir. Ameliyat sonrası düzenli bir uyku gerekir. Bu uyku esnasında hastanın baş kısmı yüksekte tutulur.  Yüksekte tutma yöntemi iki yastık ile sağlanabilir.

Genellikle sırt üstü ya da yan pozisyonda yatılması uygun görülür. Ameliyat sonrası 6 ay boyunca burun darbelere karşı korunmalıdır. Ameliyattan sonraki 1 hafta süre içinde sigara ve alkol kullanımından uzak kalınmalıdır.  Sigara ve alkol kullanımı kan dolaşımını olumsuz yönde etkiler ve birtakım komplikasyonlar oluşturarak iyileşmenin gecikmesine sebep olur. Ameliyat sonrası gözlük yerine lens kullanılmalıdır, çünkü gözlük şekil bozukluğuna sebebiyet verebilir. Ameliyattan sonra hastalar efor sarf ettiren spor ve egzersizlerden uzak kalmalıdır. En az 2 hafta sonra  egzersize başlanılması uygun görülür. En az 1 ay yüzme fitness gibi ağır sporlardan uzak kalınmalıdır.

Hastalar ameliyat sonrası en az 10 gün süreyle yolculuk yapmamalıdır. Doktor tarafından belirlenen kontroller ve pansuman işlemleri aksatılmamalıdır. Genellikle ameliyat sonrasındaki ilk kontrol 2 gün sonra gerçekleşir ardından haftalık kontroller başlar. Ameliyat sonrasında bir süre boyunca burun güneşten korunmalıdır. Rinoplasti ameliyatından sonra iyileşme tam olarak 6 ay sonra belirginleşir.

Oluşmuş olan semptomlar yok olmaya başlar ve burun şekil olarak net halini alır. İkinci bir operasyon söz konusu olursa bu 6 aylık sürenin geçmesi beklenilir.  Güvenli ve komplikasyon riskine maruz kalmadan sağlıklı bir operasyon süreci yaşamak için kurumumuzdan gönül rahatlığıyla hizmt alabilirsiniz.